Anasayfa / Haberler / Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Görülme Sıklığı Artışı

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Görülme Sıklığı Artışı

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Görülme Sıklığı Artışı

 

 

Güncelleme; ABD de OSB sıklığı 1/36 kişi

Otizm spektrum bozukluğu ülkemizde de tüm dünya ile birlikte görülme sıklığı artış göstermektedir. Ülkemizde izleme ağı yada istatistik veri işleme yapılmamakta sadece tahminler yürütülmektedir.

Dünyada en çok görülme sıklığı görülen yada gelişmiş izleme yöntemleri ile görülme sıklığı tespit edilebilen ABD de 2020 yılı verileri açıklandı.

Otizm ve Gelişimsel Yetersizlikleri İzleme (ADDM) Ağı, ABD de 11 eyalette birer merkezi bulunan büyük bir araştırma ve istatistik sitemidir. 8 yaşındaki çocuklar arasında OSB’nin yaygınlığına ilişkin tahminler sağlayan aktif bir gözetim programıdır. ADDM 2020 yılında her 36 çocuktan 1 inin Otizm spektrum bozukluğu tanısı aldığını açıkladı.

OSB’si olan ve değerlendirmeleri kaydedilen 8 yaşındaki 5.744 çocuğun %49’u 36 aylıkken değerlendirilmiştir. Bu veri ADDM yi araştırmalarda 8 yaş öncesine yoğunlaştırmaya yönlendirmiştir.

2022 ve 2024 gözetim yılları için ADDM Ağı, 8 yaşındaki çocuklar arasında OSB yaygınlığını izlemeye devam edecek; 4 yaşındaki çocuklar arasında erken OSB tanımlamasında ilerleme; ve yetişkinliğe geçişe hazırlanan OSB’li ergenlerin sağlık durumu, ihtiyaçları ve planlaması. 2020 erken teşhis ADDM Ağı raporu, COVID-19 salgınının OSB’nin erken değerlendirilmesi ve tespiti üzerindeki etkisini belgeliyor; Salgının OSB tanımlaması üzerindeki etkileri, sürveyansın ileriki yıllarında 4 ve 8 yaşındaki çocuklar arasında da incelenecektir.

Ülkemizde de çocukların bebeklik döneminde üç yaşa kadar testlerin yapılabilmesi, bebek sahibi ebeveynlerin bilinçlendirilmesi, OSB eğitimlerinin ve terapilerinin bu dönemlerde yapılabilmesi konularında çalışmalar önem arzetmektedir.

OSB için yapılacak çok şeyin olması hiç bir şey yapmamayı gerektirmez. Konu ile alakalı herkes küçükte olsa bir şey yapabilir. Çünkü hala OSB kontrol altına alınamadı!!

 

Alper TEKALP